Barn och utbildningsnämnd i april
Idag var det dags för nämnd igen, det var inte så många ärenden på dagordningen men april innebär för oss att vi ska dela ut Per Ahlqvist stipendium till våra gymnasieelever för att kunna göra språkresa till Schweiz.
Mätmetoder till nämndens mål
Det är lätt när man sätter mål för sig att man fastnar i mätmetoder, kan vi inte mäta så kan vi inte ha ett mål. Så har vi inte tänkt idag, vi fokuserar på vad vi vill åstadkomma, vilka effekter vill vi ha. Vi har valt effektmål som kunde kännas helt omöjliga att mäta men om man mäter många olika parametrar så kan man få en helhetsbild. Det vi ofta får till oss är att något kanske är fel i verksamheten t ex vad som uppmärksammas i media, när vi tittar på det så tycka det inte stämma och då är nog felet ett annat i grunden. Att jobba med flera parametrar fngar upp mer än bara en känsla ibland och då kan det bli lättare att åtgärda. Vi kommer jobba mycket med enkäter som vi redan gör vilket är bra i sig, men det kommer kompletteras med bl a elevintervjuer som jag tycker ska bli intressant. Enkäter är väldigt platta och den nyansering vi får är oftast rektors sammanfattande bild av sin verksamhet.
Elevfrånvaro
Vi fick idag den första rapporten på hur det ser ut med frånvaro på 10% eller mer i åk 9. Det här är ett till viss del en känslig fråga, det är verkligen inte så lätt. I statistiken ryms allt från skolk till psykisk ohälsa och det går inte att säga att det är någon speciell orsak som är dominerande och där med att vissa åtgärder ska sättas in. Det positiva i det här är att vi börjar få fram statistik och kan börja prata om det. För vår del så för vi det väldigt övergripande, sedan är det upp till rektor att jobba direkt med elever och individanpassade insatser.
15-timmarsregeln
Dt var åter dags för en av de rapporter om effekter av borttagande av 15h regeln i förskolan. Jag har skrivit om det här så otroligt många gånger så jag kommer inte gå in på vad vi gjort och varför, de får ni läsa i tidigare inlägg. Men det vi kunde se i den statistiken vi fick var att på vissa förskolor hade det ökat men på många förskolor har också barnens närvaro minskat. De förskolor som vi främst ser en ökning på är de som också har utökat antal platser och då är det klart naturligt att se en ökning. Vi kan se när vi jämför från 2013 innan vi tog bort regeln till nu när vi tagit bort den så har ökningen i antalet barn blivit 9% och antalet årsarbetare 29%. Ökningen i närvaro tid ligger på 2-4%. Vi får beskrivningar om en tung arbetsmiljö men den kan inte förklara med de här siffrorna. Förvaltningen har fått i uppdrag att till nästa rapport också titta på vad som gör att arbetsmiljön nu upplevs så mycket tyngre. Det finns teorier men behöver ses över bättre.