Skolpolitik - vem är de som bestämmer över skolan?

Ibland tror jag att svensk skolpolitik kan upplevas väldigt luddigt och diffust. Så kan det vara med den mesta politiken. Jag själv som skolpolitiker kan också själv tycka att det är luddigt med att bedriva skolpolitik. Samtidigt som alla är helt överens om att skolan är något av det absolut viktigaste vi har. Anledningen till att jag upplever det är så luddigt är att vi i kommunen är huvudman och därmed har ansvar och ska tillhandahålla resurser. Samtidigt som vi har en statlig styrning och så har rektorn en massa ansvar och befogenheter. Att det finns statlig styrning är inget konstigt men det kan ändå kännas konstigt när man ska förhålla sig till det. Allra hellst när vi kan ha haft uppfattningen att t ex löner är en fråga mellan rektor och anställd. Sedan kommer lärarlönelyftet och så är staten en av parterna och så behöver vi i kommunerna ta ställning på ett annat sätt. 

Jag vill inte påstå att det finns en motsättning mellan kommun och stat, inte mer än den som naturligt kan finnas mellan olika nivåer. Men med detta delade ansvar på så många olika nivåer så kan det vara svårt att veta vart man kan och får agera. Och också vara i ett samspel så att åtgärder på en nivå inte tas ut av insatser på en annan. 
 
Men vet ni, även om det ibland känns som att man inte alls vet hur man ska göra för att vara med och påverka så är man det ändå. Nedan ser ni några bilder från delar av socialdemokraternas skolpolitik och vad som faktiskt har gjorts den här perioden. 
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp