Familjecentral återigen

Vid Nätverk välfärds träffen pratade vi om mitt nya favoritämne, familjecentraler. Förskola ligger strax efter.
 
Jag vill förklara och vara tydlig kring varför jag tycker familjecentraler är bra men också varför just Ljusne är orten för nästa i Söderhamn. 
 
Vad är en familjecentral?
"En familjecentral bedriver en verksamhet som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande samt riktar sig till föräldrar och barn. En familjecentral bör minst innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete."
 
Anledningen till att jag är politiskt aktiv i just socialdemokraterna är att de ser till alla människor lika värde utifrån devisen, från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. För mig och många andra är detta jämlikhet och som offentligt förtroendevalda har vi till uppgift att ge alla samma förtsättningar. I kommunen har vi nu även antagit några fokusområden för de kommande fyra åren varav jämlikhet är ett av dom. Familjecentraler är ett verktyg för oss att kunna jobba förebyggande och skapa likvärdiga förutsättningar.
 
Ska jag vara ärlig så hade jag inte en tanke på familjecentraler för ett halvår sen. Men sedan på en väldigt kort tid så var det flera inom BUN som uppmärksammade mig på behovet av en öppen förskola i Ljusne. Det kom både från personalen på Stenbergaskolan men också på förvaltningsnivå. Jag pratade runt lite och om vi skulle starta en öppen förskola, varför skulle vi inte försöka öppna en fullvärdig familjecentral på en gång och fånga in hela familjen som har behov. För det var det som personalen på Stenberga beskrev behövdes.
 
I Ljusne har vi också ett unikt tillfälle, vi har sedan ett år ett medborgarkontor etablerat där. Där samverkar redan kommunen, arbetsförmedlingen och migrationsverket. När vi pratade om detta på Nätverk välfärd så uppmärksammades även denna unika möjlighet. Det finns minimum krav på vad som måste finnas men om vi fångar upp än mer är det bara bättre. Att jobba vidare på redan befintliga samverkansforum är bara bra, att försöka bygga upp nya och tvinga fram dem tar tid och är inte säkert att det blir lika bra.
 
Sedan om vi tittar på vår resursfördelningsmodell så ser vi att de socioekonomiska förutsättningarna är inte de bästa i Ljusne. Vi har fått ut statistik på hur den socioekonomiska bakgrunden ser ut på respektive skola. Alltså t ex föräldrars utbildningsbakgrund, tid i Sverige och bidragsbehov. Vi har inte räknat med de asylsökande i underlaget. Vi kan se att i Ljusne och på Norrtull är förutsättlingarna de sämsta och då har vi ett extra kompensatoriskt ansvar. Utifrån detta har Ljusne också ett stort behov av stöd som inte resten av kommunen har. I Söderhamn finns det idag fler organisationer och mer verksamhet som kommunen erbjuder för att fånga upp de som kan behöva stöd. Detta finns inte i samma omfattning i Ljusne.
 
 
Så för att sammanfatta
 
Varför behöver vi familjecentraler?
För vi vill ha ett jämlikt samhälle. Vi har en skyldighet att skapa likvärdiga förutsättningar och det kan familjecentraler hjälpa till med.
 
Varför i Ljusne?
1. Våran verksamhet (BUN) efterfrågar det
2. En unik möjlighet med medborgarkontoret
3. De har sämre socioekonomiska förutsättningar i Ljusne och där med ett behov som går att styrka och mäta.
 
Allmänt | |
Upp