Vad har vi fattat för beslut på BUN?
Idag har vi sammanträde med barn och utbildningsnämnden och vi har fattat beslut om allt möjligt. För oss som politiker så har det varit flera viktiga ärenden utifrån hur vi kan styra verksamheten. Det är bra att vi har så bra förvaltning och tjänstemän som föredrar förslagen till beslut. Jag har varit på en del andra nämnder och ibland att det svårt att hänga med på vad de egentligen menar och vad förslagen innebär. Det kan såklart vara så att vi har det förspänt då de flesta hos oss är pedagoger i grunden.
Delårsbokslut
Visst låter det intressant. Det fungerar som så att vid årsslut och halvårsslut får vi rapporter. De är ganska omfattande och innehåller flera delar. Först har vi hur ekonomin ser ut, och nu verkar det som att vi kommer gå 0,5milj back i år. Med en budget på nästan en halvmiljard är detta en väldigt liten avvikelse. Däefter får vi en redovisning av viktiga händelser som har hänt och också de vi ser kommer att ske. Tex att vi har lämnat ifrån oss gymnasiet till utbildningsförbundet. Sedan når vi det som kanske är absolut viktigast nämligen måluppföljning, hur når vi kommunfullmäktige och nämndens mål. Det ser både bra och dåligt ut i detta, men det varierar däremot från varje rapport. Vilket inte är så konstigt, våra mål bygger mycket på betygen och det varierar vid varje år. Vi lämnar dessa rapporter vidare för att kommunstyrelse och fullmäktige ska kunna använda de som en uppföljningsmetod i sitt tillsyns ansvar.
Resursfördelningsmodell
Även om jag har bra koll på detta så känns det ändå något rörigt. Det är så att vi har en skyldighet att fördela ekonomin så att den stärker de som har störst behov. Vi behöver fördela delar av budgeten utifrån socioekonomiska faktorer. Det är tre delar vi tar ställning till, först vilken typ av modell vi ska ha, sedan hur stor del av budgeten som ska ingå i fördelning av modellen och sedan antal procent, alltså hur hårt den kommer slå. Vi har idag ändrat modellen till att följa en som SCB utformat och flera kommuner använder. Vi har ungefär 20 milj som del av undervisningskostnaden som vi läggs in i modellen och sedan har vi då nu 7% som snurras. Detta gör att Bergvik tex får mindre pengar med yngre år i Norrtull får mer. Och det är utifrån de förutsättningar eleverna har från början. Vi har ett kompensatoriskt ansvar och det förtydligades förra året som jag beskrev ovan.
Barnomsorgsregler
Det här är en följetång på nämnden men nu verkar det som att ärendet kanske nått ett slut för tillfället. Det som diskussionen har varit kring är att om man inte får sitt förstahandsval till förskolan utan blir placerad på en annan förskola så ska man ha möjlighet att stå kvar i kön. Det har inte fungerat i vårt system tidigare utan det behövde skötas manuellt och det kostade en del. Nu finns de tekniska möjligheterna och till våren kommer ett nytt system för att hantera ansökan till förskola och kösystemet.