Sammanträde med barn- och utbildningsnämnden i september

Igår var det återigen dags för sammanträde och ett ganska kort sådant också men ändå väldigt viktigt. 
 
Delårsbokslut 
Detta är ett otroligt viktigt ärende men som ofta går ganska fort. Det här är den rapport som vi skickar till fullmäktige för att de ska kunna följa att vi jobbar med det vi ska, hur våran ekonomi går, hur det går med måluppfyllelsen mm. Det kan tyckas konstigt att det går fort och att vi nästan bara klubbar igen ett sådant här ärende men för oss är inte detta ett ärende vi precis fick framför oss. Vi har jobbat med detta vid varje sammanträde fram till idag. Vi har fått genomgångar av ekonomin varje månad. Vi har fått uppföljningar utav verksamheten löpande också, t ex i förra månaden fick vi fördjupa oss i betygsresultaten. 
 
Ekonomi 
Vi hade inget separat ärende om ekonomi idag utan det låg i delårsbokslutet. Men eftersom det är väldigt mycket i media om ekonomin så vill jag passa på att belysa den. I våran prognos nu ligger vi 1 miljon back och av en budget på 425 miljoner så är det som ni förstår procentuellt sett inte särskilt stor avvikelse. Det har gjorts en del åtgärder i verksamheten redan då vi hade ett större underskott i våras. Precis som i nästan hela Sverige så har vi en utmaning ekonomiskt de kommande åren, det finns mindre pengar att tillgå helt enkelt, mycket beroende på befolkningsstatistik. Vi har en ansträngd ekonomi men den är också i väldigt bra ordningen, vi har länge haft en god ekonomi och jag har ett starkt förtroende för verksamheten som ger oss bra underlag och som många gånger har visat på att de kan hantera förändringar bra. Det har stått i media att vi avser att säga upp en massa lärare, det finns inga sådana planer. Men vi jobbar alltid med att anpassa verksamheten, ändras elevantal behöver vi också ändra i personal och även ibland lokaler. För att inte glömma bort frågan om skolskjutsar och mat och mycket mer som ingår i vår verksamhet. Att inte ständigt göra olika anpassningar vore oansvarigt och det är del i vårt uppdrag, båd som politiker nämnden men också hos vår förvaltningschef och våra anställda. 
 
Resursförsörjningamodell - ekonomi blir jämlikhet 
Vi fick en hel del diskussioner här, men dom diskussionerna i sig handlade inte riktigt om resursförsörjningmodellen. För att ta det från början så är det här en modell över hur vi fördelar ut nämndens budget avseende, förskola, förskoleklass och fritidshem till varje enhet. Vi gör redan detta i grundskolan. Det här påverkar inte våran budget men det påverkar enheternas budget. Vi har enligt skollagen till uppgift att fördela budgeten utifrån barn och elevers behov och förutsättningar. Det som ligger som förslag nu så kommer vi att göra så att vi har samma modell avseende asylsökande som alla andra barn/elever, idag är det lite olika. Därmed gör vi inte skillnad på barn och elever. Sedan vill vi ta 7% av budget för pedagogiska resurser och dessa fördelas enligt SCB:s så kallade ”Riksmodell”. Enligt ”Riksmodellen” fördelas resurser efter ett beräknat index per förskola/skola där det tas hänsyn till kön, invandring, högsta utbildning för vårdnadshavarna, ekonomiskt bistånd och familj. ”Riksmodellen” används redan av Söderhamns kommun vid fördelning av resurser i grundskolan. De här ska då innebära att de som generellt sett har större behov också ska få mer pengar. Exakt hur de här kommer att slå vet vi ännu inte, vi kommer få se exempel vid nästa sammanträde, då vi också kommer fatta beslut. 
 
Sist men inte minst vill jag ta med att vi beviljade igångsättningstillstånd på Stäntägtens förskola vilket innebär att de kan börja bygga och snart kan barnen börja planera sin inflytt. 
 
Allmänt | |
Upp