Barn och utbildningsnämnden i juni
Jag har varit lite off senaste tiden, det har varit en hel del på mitt jobb och lite mindre politik under maj. Men nu är det återigen dags för sammanträde, sista för våren. Som alltid kommer här en sammanfattning av några ärenden som var upp.
Redovisning från rektorer ang trivsel och kränkningar
Just kränkningar och trivsel har jag skrivit om många gånger och det är något nämnden lägger mycket fokus vid. Det var två skolor som vi fick en rapport från den här gången och det var två skolor som stack ut i enkäten där det ökat eller hade en hög nivå som upplever som kränkta. Skolorna var Stenberga och Stentägten/Östra. Dom rapporter vi fått löpande under året över verksamheterna, där rektorerna beskrivit verksamheten i olika lägen inte just med kränkningar men t ex runt betyg har varit väldigt betryggande. Och med just de här skolorna så har nämnden känt sig trygg med svaren då dessa skolor känts väldigt genomtänkta. Då blir det än mer förvånande när i alla fall statistiken visar på dessa siffror, med en hög andel elever som känner sig kränkta, en viss förvåning som också verksamheten upplever.
Kök på Stentägten
För er som följer nämndens arbete så vet ni att vi håller på och ska bygga som Stentägtskolan så den också kan inrymma Östraskolan. Idag så tog nämnden ställning till om det ska byggas ett mottagnings- eller tillagningskök på den skolan. Kosten är inte en del av vår nämnds verksamhet utan vi köper det från kultur och samhällsservice nämnden men då vi står för alla kostnader som finns runt kosten som är avseed för skolverksamheten så blir vad nämnden tycker relevant. Vi kommer få en kostnadsökning på ca en kvartsmiljon om vi väljer ett tillagningskök. Vi önskar alla att om det är möjligt ska all mat lagas på varje skola men det är otroligt kostnadskrävande och då behöver vi prioritera. Nu valde nämnden att i det här faller gå vidare med ett tillagningskök. I övrigt väntar vi bara på att byggnationen ska komma igång någon gång och längtar efter invigningen av vår nya enhetliga f-6 skola.
Friförskolor
Vi har ett gäng friförskolor (enskilda) i Söderhamn och de har drivits som olika former av kooperativ främst. Det som hänt under våren är att flera av dessa förskolor vill ändra sin bolagsform till aktiebolag och det är där som det blir problematiskt för oss som är negativt inställda till vinster i välfärden. Det vi har valt att göra är att vi tillstyrker deras ansökningar om att byta driftsform. Vi är väldigt nöjda med de verksamheter som bedrivs, vi ser ett stort behov av platserna och det är generellt svårt att göra några störta vinstuttag i förskolor, det är mycket tajtare marginaler. Vi har valt att göra en protokollaanteckning från majoriteten att vi ser negativt på vinstuttag. Det blev också en viss diskussion i nämnden om våran tillsyn av de friståendes verksamheter, något vi alla tycker är viktigt och vill följa upp lite mera.
Betygsstatistik våren 2016 för åk 9
Det ser både bättre och sämre ut med betygen, andelen behöriga till gymnasiet har sjunkit, däremot är inte sommarskolan klar så det kan förbättras. Andel i betyg i alla ämnen har också minskat något men det är skillnader mellan skolor och mellan pojkar och flickor. Meritvärdet har ökat i år, förra året sjönk det. Det ska bli spännande att se ärendet i augusti när vi både får analys men också för fler årskurser
Igår hade vi majoritetsgrupp och konstaterade att vi har en stor enighet generellt i nämnden. Det blev än tydligare idag när alla instämde i allas olika yrkanden. Det kan verka tråkigt och fel att alla håller med varandra, men så fungerar kommunpolitik i mycket. Fokus på barnets bästa gör att skillnaderna mellan partierna inte är så stora. Alla har vi att vinna på att vi kommer överens för att ska stabilitet.